Padegėjo akibrokštas

 

Prie Daugų (Alytaus r.) Salos kaime degantį apgriuvusį tvartelį ugniagesiams pavyko greit užgesinti, bet jo padegimu įtariamo ir vogtu automobiliu pasprukusio šeimininkės anūko paieškos virto detektyvu. Daugų ugniagesių komandos viršininko Vytauto Sakalausko nuosavą automobilį gesinant gaisrą šeštadienio pavakare pavogęs įtariamas padegėjas Imantas B. netrukus buvo surastas neadekvačios būklės, bet vakar iš areštinės paleistas. Vokietijoje gyvenamąją vietą deklaravusio ir neturinčio socialinio draudimo vyro medikai nevežė gydytis į psichiatrijos ligoninę, nes nežinia kas galėtų atlyginti už jo gydymą.

Tris dienas plovė centus

Daugiau kaip prieš savaitę atostogų iš Vokietijos Imantas B. grįžo su drauge ir judviejų 9 mėnesių dukrele, bet po kelių dienų Dauguose pas  močiutę liko vienas. Praėjusio šeštadienio pavakarę apie 16 valandą jai telefonu paskambinusi kaimynė paklausė, kas dega kieme. Moteris iš antro aukšto žvilgtelėjo pro langą ir išvydo liepsnų apimtą medinį apgriuvusį tvartelį, kuris priklausė jai ir užsienyje gyvenančiai kaimynei. "Paprašiau skambinusios kaimynės tuoj pat kviesti ugniagesius ir greitąją medicinos pagalbą. Neabejojau, jog padegė mano anūkas Imantas, nes jau kelias dienas labai keistai elgėsi prisirūkęs kažkokių cigarečių. Basas vaikščiojo lauke, nuo ryto iki vakaro tris dienas plovė ir šveitė euro centus, sakydamas, kad toks jo darbas. Manau, kelias dienas buvo nuolat apkvaitęs nuo narkotikų, nors iš pradžių parvykęs elgėsi normaliai. Šeštadienį alaus išgėrė tik vieną stiklinę. Jį būtina gydyti, kad neatsitiktų kas nors baisiau", - sakė daugiškė.

Atvyko ugniagesių vadovas

Išbėgusi į kiemą ji perstatė savo automobilį į kitą namo pusę, kad užtektų vietos atvyksiantiems gelbėtojų automobiliams. Ugniagesių automobiliai per pievą nuvažiavo prie degančio pastato, bet netrukus į kiemą nuosavu visureigiu "Jeep Cherokee" užsuko Daugų komandos viršininkas V.Sakalauskas paklausti pavaldinių, ar nereikia kokios pagalbos. Jis gerai pažįsta sodybos šeimininkę, todėl moteris aprimusi grįžo į namą ir užlipo į antrą aukštą. Čia pasirodė ir anūkas Imantas, leisdavęs pirmame aukšte, atsiklaupė, apkabino močiutės kojas kažką kalbėdamas apie Dievą, žemę. Beveik prieš dvi savaites atostogų grįžęs iš Vokietijos, jis apsistojo pirame aukšte. Iš pradžių elgėsi normaliai, bet prieš kelias dienas labai pasikeitė.

Manė, jog anūkas kambaryje

Moteris vėl išėjo į lauką viena. Kai netrukus atvažiavo greitoji medicinos pagalba, ji paklausė medikų, ar patys be policijos galės išsivežti keistai besielgiantį anūką. Bet išgirdo, jog būtina kviesti policijos pareigūnus. Ji buvo įsitikinusi, kad anūkas sėdi savo kambaryje. Atvykus policininkams name jo niekur nerado, todėl, pradėjo ieškoti kieme, net krūmuose netoli sodybos.

Pradingėlis tapo vagimi

"Mano automobilis tebestovėjo kieme. Anūkas niekada jo ir nelietė, nes neturėjo teisių. Visada jį pati paveždavau kur reikia. Neseniai ir draugę su judviejų 9 mėnesių dukrele kartu nuvežėme į Alytų. Jie daugiau kaip prieš savaitę kartu parvažiavo iš Vokietijos. Anūkas Alytuje nepasiliko", - pasakojo moteris. Beieškant pradingusio įtariamo padegėjo greitosios pagalbos automobilio vairuotojas pasakė, kad pakeliui į kiemą prasilenkė su išvažiuojančiu visureigiu. Tuomet ir pastebėta, kad šio automobilio kieme nebėra, o jo šeimininkas V.Sakalauskas niekur neišvykęs. Nebeliko abejonių, kad Imantas ir paspruko su jo automobiliu. Policijos pareigūnai mobilaus ryšio priemonėmis susiekė su kolegomis ir paskelbė pabėgėlio paiešką. Įtarimas, kad jis galėjo važiuoti Vilniaus link ir bandyti pasiekti Lentvaryje gyvenančio tėvo namus, netrukus pasitvirtino.

Elgėsi agresyviai

Alytaus kelių policijos pareigūnai kelyje Alytus-Vilniuje jau buvo pastebėję tokį automobilį, važiuojantį be šviesų, ir stabdė. Tačiau vairuotojas nepakluso ir didindamas greitį bei pavojingai manevruodamas kliudė ir apgadino "Opel Astra", o už Pirčiupių, Trakų rajone, išvažiavo į priešingą eismo juostą, vertėsi kelis kartus ir sustojo ant stogo. Vairuotojas su ugniagesio uniforma pats išlipo. Pareigūnų sulaikomas elgėsi labai agresyviai ir kartojo žodį Dievas. Vilniuje ligoninėje bėgliui buvo nustatytas 0,75 promilės girtumas, o tuomet atvežtas į Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinę. Imantui B. pareikšti įtarimai automobilio vagyste. Bet vakar jis buvo paleistas iš areštinės, nors medikai prašė medikų išvežti neadekvataus elgesio vyrą į psichiatrijos ligoninę. Medikai atsisakė atvykti ir pasiimti jį, nes savo gyvenamąją vietą yra deklaravęs Vokietijoje ir neturi socialinio draudimo.

Užvesti nereikėjo raktelio

"Mano automobilyje jokių ugniagesio drabužių nebuvo. Gal prieš tai jis kažkokią atsarginę striukę galėjo surasti prie kurio nors kito belandžiodamas. Gerai, kad nesugebėjo įsigauti į galingą 16 tonų ugniagesių automobilį ir bandyti juo važiuoti. Nebūtų išvengta didelių nelaimių. Visureigis 1990 metais pagamintas, bet tvarkingas ir prižiūrėtas, su berakte užvedimo sistema. Aš jį paruošiau miško darbams. Išlipęs užrakinau, nes per 32 metus ugniagesio darbe įsitikinau, kad gali būti įvairių nenumatytų situacijų. Manau, tas vyras į automobilį galėjo patekti išstūmęs mažą langelį vairuotojo pusėje, ir užvedė tik paspaudęs mygtuką vaire", - kalbėjo V.Sakalauskas. Jam labai gaila šio jauno vyro močiutės, tvarkingos rūpestingos moters, anksti netekusios avarijoje žuvusio vyro ir dukroms padėjusios užauginti anūkus.

Genovaitė RAFANAVIČIENĖ

lrytas.lt informacija 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą