Gyventojai pasirinko: „Gyvas draugystės kiemas“ ir „Padaužų aikštelė“

Pasibaigus Alytiškių iniciatyvų balsavimui, gyventojų balsus patikrinusi ir susumavusi konsultacinė grupė konstatavo, kad bus įgyvendinti „Gyvo draugystės kiemo“ ir „Padaužų aikštelės“ projektai. 

Šiemet balsavimui internetu buvo pateikti penki iniciatyvų projektai: trys mažųjų projektų kategorijoje, du – didžiųjų. Pagal galiojantį Bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašą gyventojai turėjo galimybę balsuoti tik už vieną ar už kelis projektus. 

Balsavimas už iniciatyvas buvo skelbiamas du kartus, nes po pirmojo turo suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad tinkamo balsų kiekio užteko tik mažajai iniciatyvai, o didžioji nesurinko tiek balsų, kiek reikia projektui įgyvendinti, todėl vyko papildomas balsavimas. Balsavimas antrą kartą organizuotas dar ir dėl to, kad už iniciatyvas balsavo daug ne mieste registruotų gyventojų. 

Iš viso balsavo 1277 gyventojai. Suskaičiavus balsus patvirtinti 948 teisingai užpildyti biuleteniai. Panašus gyventojų aktyvus būna kiekvienais metais. 

Primename, kad  daugiausiai gyventojų balsų surinkę projektai įgyvendinami  tik tada, kai surenka minimalų balsų skaičių: mažos apimties projektams – 0,5 % balsų, didelės – 1 % balsų nuo Alytaus mieste gyvenamąją vietą deklaravusių asmenų skaičiaus.
Mažos iniciatyvų kategorijos projektu „Gyvas draugystės kiemas“ bus sukurta ir įrengta įvairaus amžiaus alytiškių aktyviam laisvalaikiui ir užimtumui organizuoti skirta infrastruktūra. Ji padės palaikyti savarankiškumą, gerą fizinę ir emocinę būklę, mažins  vienišumą, skatins bendruomeniškumą. Įgyvendinant projektą turėtų būti sumontuoti vaikų žaidimo įrenginiai, sporto ir poilsio zonos įranga, apšvietimas. Įrenginiai bus pritaikyti ir neįgaliesiems. Numatoma projekto įgyvendinimo vieta – Žuvinto g. 13, Šaltinių g. 2, 4, A. Jonyno g. 3, 5, 7 namų vidinis kiemas. 
Įgyvendinant didžiųjų iniciatyvų kategorijos projektą „Padaužų aikštelė“, Alytaus Jaunimo parke turėtų atsirasti pirmoji paaugliams pritaikyta žaidimų aikštelė, kurioje jie galėtų karstytis, laipioti, suptis, sėdėti, žaisti, bendrauti. Dabartinė parke esanti vaikų žaidimų aikštelė yra pritaikyta mažiesiems alytiškiams, tačiau ja dažnai naudojasi vyresni vaikai, todėl projektu  siekiama pagerinti vyresniųjų vaikų poreikius ir sukurti jiems skirtą erdvę. Projekte numatoma  įrengti guminę dangą, laipynes, žaidimų aikštelės kompleksą, laipiojimo sieną ir kitus objektus.  

Minėti projektai bus įgyvendinti piliečių dalyvaujamojo biudžeto lėšomis.

Alytiškių iniciatyvų projektas startavo prieš šešerius metus. 

Alytus – pirmasis Lietuvos miestas, pradėjęs įgyvendinti bendruomenių idėjų, už kurias gali balsuoti patys gyventojai, projektus. Šis biudžeto skirstymo modelis inovatyvus ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Geru pavyzdžiu užsikrėtė ir kitos Lietuvos savivaldybės. Bendruomeninių idėjų projektai jau įgyvendinami daugiau nei dvidešimtyje savivaldybių.   

Dėkojame visiems balsavusiems!

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą