Jurginių šventė Alovėje

 

Alovės seniūnijos bendruomenė savaitgalį rinkosi švęsti lietuvišką pavasario žalumos šventę, Jurgines, kuri minima balandžio 23 dieną. Senovės Lietuvoje Jurginės būdavo reikšminga žemdirbių ir arkliaganių šventė. Jos metu buvo atrakinama žemė, prikeliama augmenija, siunčiamas lietus ir išgenami gyvuliai į laukus.
Tradicinė Jurginių šventė „Jurgi, Jurgeli“ organizuota jau 13-ąjį kartą. Nuo pat ryto Alovės Švč. Trejybės bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios. Po šv. Mišių visų laukė teatralizuota Jurginių programa aikštėje prie Alovės kultūros namų. Čia vyko įvairios apeigos, susijusios su pirmaisiais žemės ūkio darbais.
Jurginių šventėje dalyvavo mero pavaduotojas Arvydas Balčiūnas bei administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė. A. Balčiūnas pasveikino susirinkusiuosius ir perdavė mero Algirdo Vrubliausko linkėjimus: „Tik žmonės suėję draugėn, bendraudami gali atrakinti žemę. Linkiu jums gausaus būsimo derliaus, stiprios sveikatos ir kuo dažniau susitikti, pabūti kartu“.
Šventės dalyvius sveikino ir Alovės seniūnė Irma Stenionienė: „Jurginių proga noriu pasveikinti visus žemdirbius su žemės atrakinimu, su pirmąja pavasario švente“.
Šventės dalyviai ir svečiai galėjo pasivaišinti dzūkiška kiaušiniene kepta iš 100 kiaušinių, sūriu ir rauginta beržo sula.
Susirinkusiems koncertavo Alytaus miesto bendruomenės centro etnografinis ansamblis „Šilagėlės“, Kultūros centro Alovės skyriaus folkloro ansamblis „Susiedai“, Balbieriškio liaudiškos muzikos kapela „Temela“.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą