Apleistų sklypų naudotojams Alytuje teks patuštinti kišenes

Apleisti ir nešienaujami sklypai nepuošia nei vieno miesto ar miestelio.

Jau keletą metų pagal galiojančius teisės aktus Alytuje iki birželio 10 d. turi būti nušienauti bendrijoms, privačių ir juridinių asmenų valdomi bei naudojami sklypai. To nepadarius, savininkams žemės mokestis gali padidėti iki maksimalaus – 4 procentų tarifo.

Sprendimą apmokestinti apleistus sklypus prieš keletą priėmė Alytaus miesto savivaldybės taryba.
Juo pirmiausiai siekiama ne nubausti, bet skatinti sklypų naudotojus tinkamai tvarkyti ir naudoti savo turtą. Dažnai tokiuose netvarkomuose plotuose galima rasti statybinių atliekų ar kitų daiktų, šiukšlių, sumedėjusių augalų, avarinės būklės medžių. Juose augančios piktžolių sėklos keliauja ir į gretimus sklypus. Pastebėta, kad kasmet apie trys ketvirtadaliai visų sklypų yra sutvarkomi, tačiau likusių naudotojai nesitvarko ir moka didesnį žemės mokestį.

Pernai savivaldybės specialistai Alytaus mieste nustatė gerokai daugiau neprižiūrimų sklypų negu 2018 metais.

2019 m. į Nenaudojamų žemės sklypų sąrašą pirmąjį etapą pateko 342 sklypai. Paraginta didesnė dalis naudotojų juos sutvarkė. Sąraše liko 93 sklypai – jiems taikytas padidintas žemės sklypo mokestis, sudarantis 4 procentus jo vertės.

Ankstesniais metais apleistų sklypų mieste būdavo mažiau.

Primename, kad tokius žemės sklypus reikia prižiūrėti ne tik iki nustatyto termino, bet ir bent tris kartus per metus.

Nuo birželio 10 d. komisija planuoja pradėti tikrinti žemės sklypus ir rengti Nenaudojamų žemės sklypų sąrašą. Jei patikrinimo metu bus rasta, kad sklypas neprižiūrimas, tuomet jis bus įtraukiamas į minėtą sąrašą ir perduodamas Valstybinei mokesčių inspekcijai – ji apskaičiuos žemės mokestį ir pritaikys Žemės mokesčio įstatyme nustatytą maksimalų (4 proc. nuo žemės mokestinės vertės) mokesčio tarifą mokestiniams laikotarpiui.

Įprastas žemės mokesčio tarifas yra 0,3–0,4 procento.

Tad, kad taip nenutiktų, kviečiame laiku ir nuolat tinkamai prižiūrėti savo naudojamus sklypus!

 

AMSA inf. 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą