Projekto „Draugai prieš patyčias“ partneriai – Portugalijoje

Alytaus Likiškėlių progimnazijos mokiniai Eidvilė Jusaitė, Vanesa Kubiliūtė ir Matas Soraka, projekto koordinatorė Aira Visockaitė ir anglų kalbos mokytoja Irma Karpiejienė šių metų vasario 27 – kovo 4 dienomis kartu su partneriais iš Portugalijos, Rumunijos, Turkijos ir Ispanijos dalyvavo Erasmus+ projekto „Draugai prieš patyčias“ („Buddies against Bullies“ dotacijos sutarties Nr. 2019-1-LT01-KA229-060569 ) trumpalaikiuose mokinių mainuose „Agrupamento de Escola de Guia“ mokykloje (Portugalija). Šiame tarptautiniame projekte Likiškėlių progimnazija yra viso projekto koordinatorė.

Šiais laikais vis daugiau vaikų, paauglių, suaugusiųjų, tėvų ir mokytojų kovoja su patyčiomis beveik kiekvieną dieną namuose, žaidimų aikštelėje, klasėse, darbe, internete, bendruomenėse ir už jos ribų. Sparčiai augant elektroniniam bendravimui, patyčios, kaip reiškinys, dar sparčiau paplito. Ne visi supranta, jog patyčios vyksta tiek atviromis formomis, kaip pravardžiavimas, smurtavimas, šaukimas, grasinimai, tačiau ir uždaromis – nemalonios žinutės ir įžeidžiantys komentarai socialinėje erdvėje, pasyvus išskyrimas iš grupės ar apkalbos.

 Šiuo projektu  siekiama pakeisti jaunų žmonių elgesį ir požiūrį į patyčias, pasitelkiant menus, kaip vieną iš kovos su patyčiomis priemonių, tuo pat metu didinant dalyvių, turinčių mažiau galimybių, patiriantiems socialinę atskirtį. Projekto dienos buvo kupinos gerų emocijų ir įvairių veiklų. Dalyviai gilinosi į savo jausmus ir patirtis refleksijose bei grupiniuose pokalbiuose, kur buvo priimti vieni kitų, kokie jie yra ir galėjo atsiverti. Viena iš svarbiausių projekto veiklų –  plakatų piešimas ant palečių. Jos metu dalyviai išreiškė savo nuomonę apie patyčias piešdami. Projekto dalyviams taip pat patiko piešimas ant kaukių. Pasak projekto vedėjų, ši veikla jauniems žmonėms labai patiko ir palietė giliai – dauguma išsipasakojo savo praeities skausmus, patirtas ir patiriamas patyčias – visa tai projekto dalyvius suartino, atvėrė erdvę pasitikėjimui ir draugystei. Savaitės veiklų kulminacija tapo sudainuota daina anglų kalba prieš patyčias. Tarptautinių mokymų  metu be dalykinių veiklų buvo organizuojama ir kultūrinė programa. Jos metu  susipažinome su Lisabonos, Porto, Nazare miestų istorija ir architektūros paminklais. 

Tikime, jog šis projektas palietė kiekvieną dalyvį – padėjo pakeisti elgesį ir požiūrį į patyčias. Atsisveikinimo akimirką daugelio akyse spindėjo ašaros, buvo labai sunku išsiskirti su naujais draugais.

Alytaus Likiškėlių progimnazijos anglų kalbos mokytoja Irma Karpėjienė
Projekto koordinatorė Aira Visockaitė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą