Sodininkai kalba apie katastrofą – lietuvių mėgstamiausi vaisiai šiemet bus retenybė

„Viskas. Pabaiga. Šalna pažeidė dar neišsiskleidusius žiedus. Pažeidimai – labai dideli. Tai ne 50 proc. Vietom pažeista ir iki 100 proc., vietomis – iki 85 procentų“, – taip „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Reporteris“ kalbėjo sodus apžiūrėjęs vienas didžiausių sodininkų, „Dembavos medelyno“ vadovas Gytis Kuliešius. Žurnalistei Kristinai Ragauskienei jis pasakojo, kad kai kur 5 laipsnius šalčio dirvos paviršiuje siekusi šalna pažeidė absoliučiai visus žeidus. „Kažkokio derliaus nėra ko tikėtis. Kiek girdėjau, Panevėžio apylinkėse, pas kaimyną, lygiai tokia pati situacija. Šiaurės Lietuvoje situacija taip pat sudėtinga, o nuostoliai gali būti tokie, kad turėsime tik 5 procentus ar dar mažiau derliaus. Neatsimetu, kad tiek daug žiedų tokioje stadijoje būtų taip pažeista. Situacija beveik katastrofiška“, – kalbėjo sodininkas. Anot jo, lietuviškas obuolys šiais metais gali būti retenybė.

Paviršinio laistymo technologija leidžia šiek tiek apsaugoti augalus nuo šalnų. Bet tai, kaip teigė G.Kuliešius, be proto brangus malonumas: 20 hareikėtų panašiai pusės milijono eurų investicijų. O kur dar išlaidos elektrai ir vandeniui. LRT radijui braškių augintojų asociacijos pirmininkas Vidas Juodsnukis, ūkyje Kazlų rūdoje auginantis avietes, braškes, šilauoges, teigė, kad šis pavasaris nestandartinis – labai ilgai užsitęsė šilti orai, buvo didelis atšilimas. Todėl prasidėjo augalų vegetacija prasidėjo, pražydo daugelis braškių – žiedynus suformavo net ir vėlyvosiosios. „Nemažus plotus dengiu nuo šalnų, tačiau kai būna 5-6 laipsniai šalčio dirvos paviršiuje, tai nepadeda. Nušaldė ne tik žiedynus ir sužėlusias braškes, avietes, bus nukentėjusios ir šilauogės. Žalą padarė didžiulę. Faktas jau įvykęs – nukąsta apie 90 proc. žiedynų“, – sakė V.Juodsnukis.

Jo skaičiavimais, braškių derlius bus bent 70 proc. mažesnis. Lietuvos verslinių sodų asociacijos prezidentas Darius Kvyklys pastebėjo, kad kai sodai žydi arba formuojamos jaunos užuomazgos, kritinė net ir 1,5 laipsnio šalčio temperatūra. „Iššaldyta labai daug žiedų. Tikimės, kad išsiskleis antriniai žiedai, tačiau ir jie jau paveikti.

Daugelyje Lietuvos regionų obuolių derlius bus tikrai nedidelis. Lietuviškų vaisių bus tikrai mažiau, žinoma, jų stygių kompensuos importas, tačiau tai labai nenaudinga mūsų augintojams“, – sakė D.Kvyklys. Naktį iš pirmadienio į antradienį didžiausios šalnos buvo Vakarų Lietuvoje, o ateinančią naktį jos prognozuojamos visur ir netgi laukiama neigiamos oro temperatūros.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą